MOD 1.60, ROME


  •     Location: Rome, Italy
  •    Year: 2019
  •   Building type and size: Public competition
  •   Author/Designer: YOUTH by Arhi.pro (Visnja Trudic, Dimitrije Milic, Aleksa Asanin, Dusan Kitanovic)
  •   Organizer: Bee Breeders Architecture Competition
  •   Area: Not specified
PROJECT DETAILS

MOD 1.60 is was a project for Rome Collective Living Challenge architecture competition by Beebreeders.

Considering the current issues caused by massive overutilization of the world’s capitals where more than 50% of the population chooses to live and work in the cities, contemporary ideas of pre-organized architectural solutions are necessary in order to provide sustainable answers to these ever-rising issues.

Some of these problems are based on high expenses of living in capital as well as on rare opportunities of finding adequate living spaces that may welcome both young and mature citizens, well-standing and modest earners, or families and people that prefer values of living alone.

These same problems often become an inspiration for numerous architectural approaches that try to provide spatial organizations through co-living/co-working systems. However, in an effort to emulate ideal designs that may allow such environmental structures, these solutions often lack response to other neglected factors.

It has become obvious that new design principles have become necessary in order to create valuable architecture.

Having in mind that problems suggested by the future neighborhood cannot be introduced to the predetermined architectural design principles (as is MOD 1.60), more than one organizational solution has to be introduced in order to successfully address all of the problems.

Such dynamic solutions should provide a large number of options when it comes to placement of pre-settled dependent modules into private and public functional blocks, and positioning of those blocks into a multipurpose building that would fit all residents and allow them to share expenses.

The idea behind this project is based on a planar grid consisting of axes offset by 1.6m, through which private and public blocks are placed over certain modules. With a possibility of endless planar repetition or the altitudinal multiplication of the grid, expansion of the building in all directions is provided.

In order to maintain the value of future dwellings, certain planning rules have to be followed.

The minimal number of people required in order to create a sustainable community is 8. Each group of 8 has to be provided with at least:
4 modules of kitchen/dining space
12 modules of the common room,
2 modules of the laundry room.

With each new group all these modules must be multiplied with the introduction of additional modules:
4 modules of shared workspace,
4 modules of children’s space. 

With the addition of the third group, the existing modular structure should be provided with the following:
2 modules of shared workspace,
2 modules of children’s space, 
4 modules of entertainment space,
4 modules of the gym area.

If the community consists of four or more groups, the following should be added to the existing modular structure:
2 modules of shared workspace,
2 modules of children’s space,
2 modules of game rooms,
2 modules of the gym area and
12 modules of the cafe area.

In every additional iteration of ever-growing communities, the described resident-to-space ratio should be proportionally multiplied in order to provide enough private and public areas for each individual’s comfort.

    This design principle leaves minimum space for changes when it comes to organization inside of the private/public blocks, but allows future development as it permits free positioning of these blocks in the given grid according to the needs of the residents and conditions of the neighborhood.

    Due to the unpredictable organization of the layouts, the project features an adequate facade design, consisted of louvers, that provides dwellers with three modes of altering privacy and illumination.

    Such augmentable facade may be considered one of the essential values in the process of creating an adaptable habitat.
    Inspired by humankind's’ biological proclivity for constant expansion and pursuit of a higher level of comfort, this project aims to develop affordable high-density buildings that may soon become dynamic epicenters of cultural diversity, adaptable to any location inside the city of Rome. With an ambition based on current overutilization of urban spaces, the goal of the design is to lower the costs of regular living and provide privacy along with the benefits brought by shared life experiences. The architecture behind these socially inclusive structures supports the constant exchange of ideas, adding extra value to the surrounding locations.

    Such augmenting and enhancing of architectural typologies inside Rome may lead to new, creative ways of shaping spaces in public urban areas, and thus positively altering patterns of both behaviors of people and future planning.